Quantcast
Channel: انجمن پاتوق یو
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18356

تناقض‌ها ، تضادها و گاف‌های حریم سلطان

$
0
0
مجله ایده آل: سـازندگان ســریال رسما اعلام كردند كه سریال‌شان در بسیاری از جاها صرفا داستانی و تخیلی است و بر اساس تاریخ شكل گرفته نه آنكه تمام چیزهایی كه در آن ممكن است واقعا در تاریخ اتفاق افتاده باشد. با این وجود نكته‌های بسیاری در این مجموعه وجود دارد كه در واقع تحریف تاریخ است. بد نیست این نكته‌ها را با هم مرور كنیم.

عثمانی های سریال حریم سلطان این گونه هستند





نمایشگاه مد در قرن پانزدهم

لباس‌های قرن بیست و یكم در قرن پانزدهم


قطعا مهم‌ترین نكته‌ای كه در مورد این سریال باید به آن اشاره كرد، نوع پوشش بازیگران آن است. در واقع در این مجموعه تلویزیونی هیچ توجهی به واقعیات و مستندات تاریخی در مورد پوشش‌ها، لوازم زندگی و حتی زیورآلات و وسایل معمول در دسترس در آن دوره تاریخی نشده است. در این مجموعه تلویزیونی شما انگار با یك نمایش مد پوشاك روبه‌رو هستید؛ با لباس‌هایی باشكوه و زیبا و پرنقش و نگار كه تهیه هركدام از آنها در دوران مدرن چند روزی وقت می‌گیرد و قطعا برای تهیه هركدام از آنها در قرن پانزدهم میلادی به ماه‌ها زمان نیاز بوده است(!) كافی است به نقاشی‌های آن دوران نگاه كنید تا متوجه شوید اتفاقی كه در این مجموعه افتاده، صرفا در طراحی لباس و خوش‌آب و رنگ كردن صحنه‌ها خلاصه نمی‌شود و در واقع تحریف كامل واقعیت است. حتی می‌شود گفت به استناد این مجموعه اولین و برترین برند پوشاك جهان در قرن پانزدهم توسط عثمانی‌ها پایه‌گذاری شده است.

سلطان‌های مستبد ادای دموکراسی در می‌آورند!

مردان آنجا چه می‌كنند؟


فضای حرمسراهای سلطانی در عثمانی برای قرن‌ها فضای بسیار خاصی بوده؛ در واقع حرمسرای سلطان، مشابه اندرونی شاهان ایران، فضایی به شدت محصور شده بود كه مطلقا هیچ مردی (به جز فرزندان به سن بلوغ نرسیده و خواجه‌ها) حق ورود به آن را نداشتند. حرمسراها با دیوارهای بلندی احاطه می‌شدند كه از خارج توسط سربازان محافظت می‌شد اما محافظت داخل آن با خواجه‌‌ها و زنان قوی‌هیكلی بود كه برای فراشی تمرین كرده بودند.

هیچ مردی حتی وزیر سلطان حق ورود به حرمسرا را نداشت چه برسد به نگهبانان و آشپزها و... جالب است بدانید كه خروج زنان از حرمسرا تنها و تنها با دستور سلطان ممكن بوده و حتی در تاریخ آمده است زنانی در حرمسرا بوده‌اند كه از زمان ورود به آن ساختمان تا زمان مرگ‌شان از آن خارج نشده‌اند، اما در این سریال می‌بینید كه اهل حرم دستور می‌دهند كالسكه‌شان حاضر شود تا این سو و آن سو بروند! تلاش برای تغییر دادن فضای حرمسرای سلطان كه در واقع یك زندان كامل بوده است به مركز تفریحی، تفننی بسیار بامزه است و جالب‌تر هم اینكه در این فضای كاملا استبدادی كه همیشه دغدغه‌ای برای اشاره به استبداد بوده، فضا تقریبا دموكرات شده است!

ترك‌ها را به حرمسرا راه نمی‌دادند

تمام زنان سلطان كنیز بودند

یك نكته مهم تاریخی در مورد حرمسراهای سلاطین عثمانی وجود داشته و آن هم این است كه فقط از زنان خارجی و در واقع كنیزها تشكیل می‌شد. استدلال سلطان‌ها هم خیلی ساده بود: اگر زن ترك‌تباری در حرمسرا باشد و از سلطان صاحب فرزند شود، خانواده این زن می‌توانند با حضور شاهزاده‌ای در دل آنها صاحب قدرت شده و در واقع رقیبی برای خانواده سلطان محسوب شوند. این در حالی است كه در این مجموعه تا دلتان بخواهد زنان تركی را می‌بینید كه در حرمسرا این سو و آن سو می‌روند.

عثمانی های واقعی این گونه بودند





مرد قتل‌عام‌ها

سلاخی‌ها تصویر نشد


سلطان سلیمان قانونی، بزرگ‌ترین پادشاه عثمانی بوده است، در زمان او مرزهای عثمانی به بیشترین وسعت تاریخ خود رسید، اما جدا از جنگاوری، سلطان سلیمان به پایه‌گذاری قوانین جامع و كامل در امور كشورش و اصلاحاتی كه در نظام‌های اقتصادی و قضایی كشورش انجام داد و نیز توجه ویژه‌اش به هنر، شهرت داشته است. اما در مورد تصویر سلطان نكته‌ای ناگفته مانده و آن هم رفتار او در قبال قوم و خویش‌های خود است. در زمان تصرف جزیره كرت، شاهزاده‌ای كه پدر سلیمان به عنوان گروگان (و برای آنكه این شاهزاده زمانی رقیبی برای سلیمان نشود) نزد شوالیه‌های مسیحی این جزیره فرستاده بود برای كشتن شاه توطئه می‌كند اما این توطئه به سلطان آسیبی نمی‌رساند، پس از این اتفاق شاه سلیمان، شاهزاده عثمانی را همراه 4 پسرش (حتی فرزند شیرخوار این خانواده) از دم تیغ می‌گذراند، اما این خشونت همراه بسیاری دیگر از خشونت‌ها و قساوت‌های شاه سلیمان در این فیلم تصویر نشده است.

دستاوردهای تاریخی، قبل از كشف

عثمانی سیستم لوله‌كشی آب داشته است؟


در مورد وسایل صحنه و ابزارآلات مورد استفاده در زمان سلطان سلیمان هم اتفاقات بامزه‌ای در فیلم افتاده، جدا از كره جغرافیایی كه بسیار مورد انتقاد قرار گرفته (زمان داستان سریال یكصد سال قبل از آن است كه گالیله كروی بودن زمین را اثبات كند) و سیستم آب لوله‌كشی (كه 300 سال پس از زمان داستان در تركیه به كار گرفته شده) می‌توان به نمكدان‌ها و جاادویه‌های بسیار مدرن، لوسترهای پرنور و مبل‌های ال‌مانند بسیار زیبا و چنگال و... اشاره كرد.

خانم دكترهای باكمالات در دربار عثمانی

خانم‌هایی كه از پزشك‌های امروز حرفه‌ای‌تر بودند


یك تحریف بامزه دیگر این سریال هم در مورد زنان پزشك (حكیم‌باشی) شاغل در حرمسراست. بر اساس شواهد موجود و نوشته‌های تاریخی، زنان در دوره عثمانی حق آموزش طب سنتی را نداشته‌اند و صرفا قابله‌هایی بوده‌اند كه به زایمان‌ها كمك می‌كرده‌اند، در صورتی كه زنان حرمسرا بیمار می‌شدند سعی می‌شد با جوشانده‌ها و داروهای گیاهی آنها را بهبود دهند، اما در صورتی كه حال بیمار خیلی بد بود، طبیب مردی با اقدامات ویژه (با پتویی روی سر كه جایی را نبیند) برای معاینه آورده می‌شد كه نباید چهره بیمار را هم می‌‌دید اما در این سریال زنان حكیم‌باشی حتی از پزشكان مدرن هم جلوتر هستند و هر اقدام پزشكی را كه بخواهید انجام می‌دهند؛ از سزارین گرفته تا ارتوپدی و جا انداختن شكستگی‌ها و درمان مسمومیت‌ها و... واقعیت را بخواهید، بعید است در كل تاریخ پزشكی دیده شده باشد كه این همه بیمار‌ی‌ها و مشكلات مختلف را بتوان درمان كرد؛ آن هم فقط با جوشانده‌ها و ریشه‌های گیاهان.

او سلیمان بود، نه اسكندر

شكست‌هایی كه تصویر نشده‌اند


سلیمان پیروزی‌های بسیاری را طی حكومتش تجربه كرد. او در بسیاری از جنگ‌ها دشمنانش را شكست داد و توانست مرزهای عثمانی را بسیار گسترش دهد اما خود او و نیروهایش در چندین جنگ مهم، شكست خوردند یا حداقل نتوانستند به هدفی كه داشتند برسند. ناكامی در محاصره وین، شكست در لشكركشی به مجارستان، ناكام ماندن هر سه لشكركشی او به ایران و شكست نیروهای دریایی‌اش در اقیانوس هند توسط ناوگان پرتغالی، باعث شد كه سلیمان نتواند آرزوی تمام عمرش، یعنی رسیدن به مرزهای امپراتوری اسكندر (كه در تمام زندگی الگوی او محسوب می‌شد) را جامه عمل بپوشاند، اما در سریال مشهور این روزها، چندان اشاره‌ای به این شكست‌ها و ناكامی‌ها نمی‌شود و شاه همیشه در حال فتح كردن و پیروز شدن تصویر می‌شود.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 18356

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>